Draw en Shoot

Draw en Shoot
(C) Stefaan Van Hul

9 juli 2013

De Jakari's naar Parijs....de (voor)laatste keer?Hoe kan je beter je trouwdag vieren dan naar Parijs te gaan?
Ware het niet dat we ook gingen om 4 tekenaars te bezoeken:
Marc Bourgne, Michel Rouge en Jean Torton voor Draw & Shoot 3.

Frédéric Toublanc voor de luxe portfoliobox VII.


We hebben de weer fijne  ontmoetingen met enkele grote jongens uit de
stripwereld en hun familie kunnen combineren met een avondje en nacht
in een landelijke "Chambre d'hôtes" vijftig kilometer ten zuiden van Parijs.
Het weer werkte in ieder geval goed mee.

6 juli 2013

Met de coolbox gevuld met frisdrank, fruit en een stapel boterhammen vertrekken wij om 0700 uur richting Parijs. Rodolphe, een bevriende Franse scenarist, had ons verzekerd dat iedereen uit Parijs wegtrekt voor de vakanties en dat het mee zou vallen. De heenrit valt mee, maar de terugreis wordt een ander verhaal zo zal blijken.


Michel Rouge van 1100 - 1300uur

Mevrouw Rouge ontvangt ons vriendelijk met een kleine hint dat we iets later verwacht waren, maar het geeft niet. Inderdaad, de files vielen mee, dus waren we iets vroeger dan afgesproken.
Michel Rouge is tekenaar van o.a. De Koningsstrijders, Hemelsluizen en Comanche.
Tekende een Blueberry. Een XIII zou een volgende uitdaging kunnen zijn...
Blootsvoets staat hij ons te woord. Er word meer gepraat, vooral door Michel Rouge zelf, dan gefotografeerd. Hij vertelt trots over zoon Corentin, een opkomend tekentalent. (Als we weer thuis zijn zoeken we hem op  in de Google en blijkt dat vader overschot van gelijk heeft. Misschien voor een volgend fotoboek?) Met mevrouw Rouge praten we dan weer een beetje over politiek, waarom niet?Marc Bourgne van 1400 - 1530uur


Marc Bourgne is o.a. bekend van Frank Lincoln, Roodbaard en Reiziger.
We zijn uitgenodigd bij hem thuis. Zijn atelier bevindt zich op een ander adres.
Bij deze tekenaar dus geen blik “achter de schermen”. Enkele muren vol met strips en documentatiemateriaal sieren zijn hobbykamer. Een postertekening van Juanjo Guarnido (o.a.) Blacksad) bemerken wij op een andere muur. Marc Bourgne poseert een beetje stijf maar dat probleem hebben wel meer auteurs. Uiteindelijk ontvriest Karin hen allemaal.
Zoonlief, de 8-jarige Roch, speelt buiten. Kunnen we wat foto’s buiten nemen? Natuurlijk kan dat. Alle vriendjes komen snel aanhollen om te kijken wie we zijn en wat we doen…Jean Torton van 1615 - 1820uur


Mevrouw Torton doet met een brede lach de deur open.
Het is duidelijk dat Jean Torton, ook gekend als “Jeronaton”, gepassioneerd is door de Maya's en Azteken. Dat vertaalt zich in bijna alles wat we vandaag te zien krijgen.
Grote olieverfschilderijen - of kopieën  als het gemaakt werk al verkocht is - decoreren alle muren van zijn huis.  Het indrukwekkende schilderij, dat jullie op de foto zien – jammer dat de foto niet echt kan laten zien hoe mooi het is - meet zelfs om en bij 140 x 110 centimeter.
Ja, dat is te koop. Wij durven niet naar de prijs vragen. Bij een Kriekebiertje blijft hij ons overdonderen met aller lei publicaties, illustraties en strips. Zijn laatste serie Napoleon doet het goed, maar hij voelt zich eerder illustrator en schilder. In de jaren '80 maakte hij, met wisselend succes, verschillende "geschilderde" strips. Wij bladeren door zijn werken, luisteren met rode oortjes.....en plots is het dik zes uur.
Toffe tekenaars leren kennen vandaag !!Om 1900 komen we aan het adres aan waar we de nacht gaan doorbrengen.
Een spaans restaurantje op de hoek helpt ons met enkele  tapas en een frisse San Miguel aan
een gezellige trouwverjaardagavond. Toch maar vroeg gaan slapen, morgen weer een lange dag.


7 juli 2013

 's Morgens rond 1000uur, na een stevig ontbijt begeven we ons op weg naar

Frédéric Toublanc


deze keer, want we waren eerder bij hem op bezoek voor de foto's voor Draw & Shoot 3, ontvangt hij ons in het huisje van zijn schoonmoeder, amper een steenworp van het “Parc de George Brassens “. De familie doet vandaag een “garage sale” van spullen die toebehoorden aan zijn schoonvader die naar verluidt een gevierd fotograaf was. Als Karin de oude foto vergroter bemerkt is ze even aan ’t twijfelen.. maar waar blijven we er weeral mee?
Toen we Frédéric vroegen of ie mee wou doen aan de luxe portfolio had ie maar één verzoek als tegenprestatie: brengen jullie dan mosselen als je de tekeningen komt laten signeren?
Wij hadden er bij, maar hebben uitgelegd dat het nog niet dé échte waren, maar wel echte Zeeuwse. Nog geen seizoen, hé. Maar dat kan de pret niet drukken. De Franse mosselen zijn immers piepklein.
Hij gaat strakjes zwemmen met zijn dochter. Dus het signeren gaat aan een snel tempo. Als we hem de andere tekeningen laten zien voor de box, vallen vooral de tekenstijlen van Paul Geerts  en Hec Leemans bij hem in de smaak.
Rond 1200 uur nemen we afscheid maar weten dan nog niet dat het ons nog een dikke 75 minuten - files op de “Péréphérique” - gaat duren voordat wij voorgoed - enfin, vandaag dan - Parijs achter ons mogen laten.


Meer dan 4 1/2 uur en uiteindelijk 841 kilometer later zijn we terug thuis waar we
met een snelle friet en een frisse drink tot rust komen. Het is morgen weer werken geblazen....

Epiloog 

De verste trips zitten erop. We hebben nu 54 auteurs gefotografeerd. Misschien komen er nog 2 auteurs bij. Het fotograferen is dus rond.
Nu gaan we hun informatie en bijdragen/tekeningen proberen bij elkaar te krijgen.
Dan de lay-out dan …naar de drukker...
Halen we eind 2013??
Het wordt spannend!!

Nog niet vooringetekend op Draw & Shoot 3?
Nu doen !! Het kan nog !!

Nog niet vooringetekend op de luxe portfolio box VII?
Nu doen !! Het kan nog !!Geen opmerkingen:

Een reactie posten