Draw en Shoot

Draw en Shoot
(C) Stefaan Van Hul

20 mei 2012

Draw & Shoot 3 : terug van Azara, Achdé, Liberge & Rodolphe


Draw & Shoot 3: het begint

Woensdag om 03u20 begeven we ons voor een eerste keer voor Draw & Shoot 3 naar Frankrijk.
De GPS geeft 1043km aan, aankomst 13u24!
Donker druilerig weer is het.
Aan Parijs, rond 07u00 uur, remt de ochtendspits ter hoogte van het vliegveld Charles de Gaulle ons  bijna een uur af. Het kon erger ! Met dan nog 730km voor de boeg geeft Karin gas. Kilometer na kilometer zijn de weidse velden aan beide kanten van de weg vol geplant met de gele bio bloemen.
StuBru vergezelt ons.
Het wordt uiteindelijk, zonder slapen, bijna 17u00 voordat we aankomen en dan zo snel mogelijk in ons bed kruipen.
Maar eerst bellen we nog even voor alle zekerheid naar onze eerste auteur Jo-El Azara. Hij pikt ons de dag nadien op in Seissan, zegt hij.  Waar hij woont is te moeilijk om te omschrijven. 

Jo-El Azara
Zijn alleenstaand – een paar kilometers van zijn dichtstbijzijnde buren -  huis ligt  in een prachtige, heuvelachtige  omgeving. Een vallei letterlijk voor de deur én in de tuin : prachtig, onbeschrijfelijk mooi. De zon schijnt, de thermometer geeft 23 graden aan. Perfect, net als het contact met Jo-El Azara, een goedlachse 70-er. Taka Takata is zijn bekendste personage, maar hij tekent nog altijd veel meer, veel reclame- en educatief werk.
We moeten “langskomen” op het festival van Gers in augustus. Serge Ernst, die hier ook in de buurt woont, missen we deze reis omdat hij in België (!) aan het signeren is, zal er ook zijn.

De volgende afspraak is om 14u00 bij….
Achdé
We komen stipt op het afgesproken uur en op het door de GPS aangeven adres aan. Alleen …
daar treffen we heel ander mensen aan. Foutje van de GPS. Even paniek maar een telefoontje later zijn we een paar honderd meter verder dan toch bij Lucky Luke tekenaar Achdé.
 Achdé heeft voor het platte(re) land gekozen. Heeft een paard (Obelix), twee katten en een ezel, wiens naam me ontschiet en een héél grote tuin - nou ja” tuin”, tenminste als de oppervlakte van 4 voetbalvelden een tuin kan zijn -  beplant met tientallen verschillende planten, struiken, bloemen en bomen. Matchbox en Dinky toys zijn slechts een van zijn hobby’s. Lucky Luke is meer dan zijn werk
aan de talrijke westernfiguurtjes, die ordelijk overal op schabben in zijn atelier staan, te zien.
Tijdens het doorbladeren van Draw & Shoot 2 zegt hij Daan Jippes een grote tekenaar te vinden en is hij meer dan aangenaam verrast door  de tekenstijl van Hanco Kolk.
Het is 16u45 als we Achdé en Valerie na de koffie tot ziens zeggen, en op weg gaan naar Bordeaux waar we morgen Eric Liberge ontmoeten. 

Eric Liberge
Het is al vrijdag 10u15 als we aanbellen bij Eric Liberge. Een bescheiden hardwerkende tekenaar en scenarist, o.a.  bekend van de bizarre De heer Vastenavond van As reeks, waar hij, vertelt hij ons,
er in de nabije toekomst nog twee van gaat tekenen en schrijven.
 Ook is hij een fervent muziekliefhebber – fan van o.a. Yes en Genesis - en speelt hij gitaar – hij heeft er vijf - , bas en drums.  Natuurlijk ontbreekt een kat ook bij deze stripmaker niet. Ik trek mijn stoute schoenen aan als hij een origineel werk laat zien van “De Heer van Vastenavond Van As” en vraag hem of hij wil meewerken aan onze luxe portfoliobox “7” ? Graag zelfs!


Onderweg
Vandaag, vrijdag moeten we na Eric Liberge, nog zo’n 600km naar boven, naar Parijs.
Als we aan Parijs komen draait de GPS door. Tunnel na tunnel rijden we door. We bevinden ons plotseling in een Toltunnel van 10 kilometer lengte en amper 3/3,5 meter hoog! Eng, eng, eng!! Als we die tunnel uitrijden, bevinden we ons aan blijkbaar La Défense een lugubere futuristische wijk(?) met torenhoge gebouwen,geen voetpaden, alleen maar tunnels. Het feit dat het regent en de lucht, tenminste wat we er van zien, donkergrijs is, versterkt het vreemde.

Rodolphe
Zaterdag 19 mei. Op een wandelbare afstand van de drukke Boulevard Charles de Gaulle woont Rodolphe in een “antiek” rustig straatje.Het zonnetje is weer aanwezig. Dit is Frankrijk.
Rodolphe Jacquette is een scenarist die met al verschrikkelijk veel tekenaars heeft gewerkt. Op het ogenblik o.a. met René Follet.  Hij was vrijdag jarig. Gaat vandaag voluit vieren, maar maakt graag eerst tijd voor ons. Zijn indrukkenwekkende verzameling singles en EP’s en zijn, nog werkende, jukebox maakt direct indruk. Hij zal ons in de nabije toekomst met plezier voorstellen aan Léo.

Na de koffie – jaja – vertrekken we richting Verrebroek waar we rond 16u00 moe maar tevreden aankomen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten